‘Als je dood bent, krijg je een huisje onder de grond.’ zegt Juno een meisje van zes. Juno’s uitspraak brengt Monice Janson en mij op het concept voor een troostplek voor kinderen. We noemen het ‘Een Gedenktuin’.
Voor De Gedenktuin bedenken we een object van vijf verschillende houten huisjes, geïnspireerd op offerhuisjes. Een huis staat voor geborgenheid en een plekje hebben. De huisjes hebben nissen. In die nissen kunnen kinderen hun knutselwerkjes, een steentje of een bloem neerleggen of verstoppen. Ter nagedachtenis aan de opa, oma, broertje, zusje, nichtje of neefje die er niet meer is.
Op de bank en op drie huisjes van De Gedenktuin lees je poëzie. Poëzie kan voor steun zorgen, helpen bij het rouwen, aanleiding zijn tot een gesprek of troost bieden. De poëzie is van Yvonne van der Haven en van Bette Westera.
Om De Gedenktuin goed aan te laten sluiten op de beleving en behoeften van kinderen in rouw, organiseerden we (vraag)gesprekken met (volwassen) ervaringsdeskundigen, belanghebbenden, professionals en met kinderen. De input van de kinderen integreerden we in het ontwerp.
De eerste Gedenktuin is gerealiseerd op de Rotterdamse Zuiderbegraafplaats. Op https://degedenktuin.nl/ bekijk je en lees je er meer over. En over de mogelijkheden voor De Gedenktuin ook in jouw gemeente.
Stichting de Zoek naar Schittering droeg bij aan de realisatie van het plan door te ondersteunen bij de fondsenwerving en mee te denken in de ontwikkeling.
In samenwerking met:
Monice Janson Stichting de Zoek naar Schittering
De volgende partijen droegen financieel bij aan de uitvoering:
Daniel van der Vormstichting Stichting Stimuleringsfonds Rouw Stichting Stokroos Stichting Droom en Daad Dr. C.J. Vaillantfonds Stichting Bevordering van Volkskracht CultuurConcreet Gebiedscommissie Charlois Stadsbeheer – afdeling Begraven en Cremeren Centrum voor Beeldende Kunst Struyk Verwo CM3 Donateurs van De Gedenktuin via een Anjeractie in juni 2021.